Боядисване

Видове декоративна боя подходяща за стена

Има широка гама от бои подходящи за декориране на стени в зависимост от предназначението и характеристиките, които търсите. В списъка, който съставихме, сме взели предвид най-често използваните бои за ремонт на помещения в дома.

  1. Пластмасова или латексова боя

Пластмасовата или латексова боя е най-често срещаната боя за вътрешни стени. Въпреки че е вярно, че в зависимост от състава си, понякога може да се използва и върху екстериори.

Характеризира се с това, че е боя на водна основа, която избягва често неприятните миризми на боите на основата на разтворители. В този смисъл гарантира водоустойчивост. Освен това се нанася много лесно, измива се и изсъхва много бързо. От друга страна, не се препоръчва за необработени дървени повърхности.

Пластмасова или латексова боя, която допълнително се разделя на акрилна и винилова и предлага три вида покрития: матово, сатенено и гланцово.

– Матова пластмасова боя: по-непрозрачно и по-матово покритие. Измиването струва малко повече, но е идеално за стени с много забележими видими повреди или които са на много години.

– Боя за сатенирана пластмаса: по средата между матовото покритие и гланцовото покритие. Силно се препоръчва за стени с ярки или интензивни цветове, тъй като подобрява тона им.

– Пластмасова гланцова боя: по-отразяващо покритие. Почиства се много лесно с вода, така че е идеална декоративна боя за помещения като бани и кухни. Ще бъде необходимо обаче стената да се шлайфа предварително.

1.1 Акрилна боя

Боя с изключителна устойчивост, както за вътрешна, така и за външна употреба. Осигурява по-голяма хидроизолационна сила на стените и също така е идеално устойчив на мухъл и слънчеви лъчи. Има отлична адхезия към много материали, с изключение на необработени дървени повърхности.

1.2 Винилова боя

Универсалността на боята за винилова пластмаса е по-голяма, както и нейната гъвкавост. Освен това има практически незабележима миризма и се нанася лесно.

Може да прочете също и темата ни за:

Как да изберете правилния цвят за дома?

  1. Синтетична емайлова боя

Боя, изработена от синтетични смоли на базата на разтворители. Следователно, за разлика от пластмасовата боя, тя е много по-издръжлива и устойчива. Освен това запазва много добре блясъка на повърхността, дори и във външни пространства, тъй като е по-устойчив на вода и влага. Покритията, които предлага, са по-гладки. Използва се предимно върху дървени или метални стени, въпреки че сферата му на приложение е много по-широка.

Въпреки това изисква по-дълго време за съхнене и трябва да се внимава с присъщите изпарения на тази декоративна боя за стени. Тези газове могат да бъдат вредни и дори да причинят замаяност, ако пространството не е добре вентилирано.

  1. Акрилна емайлова боя

Името му не оставя място за мистерия. Боя, формулирана с акрилни смоли, катализатори и пигменти. Напълно разтворими във вода и без мирис, така че не е необходимо да сте толкова стриктни с вентилацията на помещението, както при синтетичните емайл бои. Много често се използват в художествена декорация.

  1. Грунд бои

Предварително покритие, което служи като основа за декоративна боя. Целта на грунда е да укрепи основата и да улесни последващото абсорбиране на боята, използвана за декориране и завършване на стената. Адхезията се подобрява експоненциално, минимизира несъвършенствата и в същото време намалява цената на довършителната боя.

  1. Лакове

Лаковете се използват за защита на всякакъв вид бои, както и за придаване на блясък или цвят. Обикновено се изработват на полиуретанова основа. Те се отличават със своите водоустойчиви свойства, издръжливост и устойчивост на абразия.

  1. Минерална или силикатна боя

Благодарение на високата си покривност и паропропускливост, минералните или силикатните бои са подходящи предимно за стени с проблеми с влагата.

Декоративна боя на базата на неорганични минерални пигменти и неразтворими силикати. На външен вид наподобяват варова боя, но са по-качествени и по-устойчиви. Тъй като са произведени от възобновяеми суровини, те могат да бъдат класифицирани като екологични бои.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *