Боядисване

Декоративна боя за стени: най-често срещаните видове и техники

Изградената в човека концепция за декоративна живопис датира от Ренесанса. Културно движение, което се появява в Западна Европа през 15-ти и 16-ти век, като по този начин формира началото на Модерната епоха.

Истинският произход на декоративната стенна живопис обаче датира от много, много по отдавна. Когато първите цивилизации, като начин за общуване и/или оставяне на запис на събитие, са правили различни знаци и рисунки в пещерите, които са обитавали.

Метод на декорация, който се е развил заедно с човешкото същество, полирайки се и усъвършенствайки се, докато достигне нивото, което е днес. В тази статия ще се опитаме да ви запознаем с най-известните видове и техники на боядисване, които са толкова много на брой, почти толкова колкото култури има в света.

Какво представлява декоративното боядисване?

Декоративното боядисване е вид, при който се използвана за трансформиране на външния вид на повърхност или обект, независимо от нейния размер. Целта е да се разкраси външният вид на съществуващата основа и в някои случаи да се подобри здравината и издръжливостта на покритието, върху което се нанася.

Материал, който може да се използва върху повърхности, изложени на удари, като мебели, маси, столове, подове и др., но също и върху повърхности, които не са предназначени за движение. В този смисъл стените несъмнено са една от повърхностите, където най-често се използва декоративна боя като покритие. Както в интериорните пространства на домове и предприятия, така и, защо не, на открито. Трябва да се каже, че последната област на приложение е по-рядко срещана, тъй като не всички бои са подходящи за външно приложение, тъй като не са устойчиви на слънчева светлина, вода и други метеорологични условия.

Къде е приложимо декоративното боядисване?

Декоративното боядисване позволява да се покрие широка гама от стилове, дизайни и текстури. Следователно е малко вероятно да се повтарят едни и същи покрития, тъй като винаги ще има нюанс, който ще направи разликата между една повърхност и друга. Избраната техника, цветът на боята и начинът на нанасяне на продукта – всеки има своя собствена специфична процедура – все фактори, които ще отличат крайните покрития и резултат.

Въпреки че стените обикновено са предпочитаната зона за използване на тази техника, ползите от използването на тази боя се простират до тавани, подове и мебели. Във всички тях използването на този продукт не се ограничава до придаване на цвят на повърхността, а ѝ придава индивидуалност и стил чрез създадената текстура.

Декоративната техника е със специално приложение в интериора, която се превръща в основен герой при обновяването на стаи, всекидневни, кухни, бани и големи търговски помещения. Тя преминава от боя за чисто професионална употреба до набиране на популярност сред хората, които искат да дадат втори живот на домовете си.

Предимства на декоративното боядисване на стени

Всяка декоративна боя има своите специфични предимства. Някои могат да се използват както на екстериори, така и на интериори, други могат да създават усещането за метални или ръждясали покрития, някои имат водоустойчиви свойства и т.н. Поради тази причина е необходимо предварително да се прецени какви са нуждите на всяко помещение и покритието, което ще се обработва. Очевидно стената на банята, изложена ден след ден на влага, не е същата като стената на спалнята. Тези неща обаче ще ги обсъдим и ще се спрем на тях малко по-късно.  

Засега в малко по общ план ще се опитаме да опишем подробно основните предимства, които споделят тези видове бои.

Голямо разнообразие от ефекти и цветове

Боята ви позволява да създавате множество комбинации, като можете да се заиграете с цветовете, ефектите и текстурите. От по-конвенционални предложения до по-смели предложения за подчертаване на определен елемент в помещението и привличане на вниманието към него. Контрасти, които стават все по-модерни.

Универсалност на приложение

По същия начин, по който творенията са практически безкрайни, декоративната боя може да се прилага върху множество повърхности и помещения. Стени, подове, тавани, мебели и др. На закрито и на открито.

Бързо и лесно нанасяне

За разлика от други покрития, които изискват премахване на съществуващите покрития, декоративната боя се нанася отгоре, като напълно скрива това, което е отдолу. Без строителни работи, без развалини и допълнително губене на време. Това е колкото бързо, толкова и лесно за прилагане, така че защо да усложняваме нещата, когато има толкова много предимства?

Защитете новото покритие

Много бои имат не само декоративна функция, но и помагат за укрепване на стената или пода. Предпазват новото покритие от износване, надраскване, удари и др.

Възможност за водоустойчиви и противоплъзгащи покрития

Сякаш предимствата, които видяхте досега, не бяха достатъчни, струва си да подчертаем водоустойчивите и неплъзгащи се покрития, които предлагат някои бои. Два все по-решаващи фактора в полза на тази техника.

Те са много издръжливи

Ако се прилагат правилно и се използват правилно, те могат да бъдат много издръжливи и не изискват повторно нанасяне на повърхността с друг слой боя за кратък период от време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *