Боядисване

Как да изберете правилния цвят за дома?

Изборът на цвят за дома е от изключително значение за неговата атмосфера.

Нанасянето на нов слой боя в интериора на вашия дом е чудесен начин да съживите всяка стая!

Но изборът на перфектния нюанс или цветова комбинация може да изглежда много трудна задача, особено когато има толкова много опции за цвят на боята. По-долу споделяме някои полезни съвети как да изберете най-добрия цвят на боята въз основа на настроението, осветлението, шарките на тъканите и много други!

Помислете за функцията на стаята

Един от начините да изберете подходящите цветове на боята за вашето пространство е като разберете функцията на стаята. Искате ли трапезарията да изглежда по-голяма? Боядисайте стените в неутрални нюанси като бяло или бежово, така че светлината да се отразява по-добре.

Вашата цел ли е холът да бъде място за социални събирания?
Използвайте смели цветове като бонбонено-ябълково червено или ярко оранжево, за да добавите вълнуваща енергия. Ако търсите успокояващо пространство, в което можете да се отпуснете след дълъг ден, тогава студените нюанси на синьо, лилаво и зелено ще ви помогнат да постигнете това.

Помислете за количеството естествена светлина

Количеството светлина, което получава една стая може значително да повлияе при избора на цвета на боята, който изберете. Докато лавандуловият цвят, който сте използвали в кухнята, може да изглежда страхотно, когато грее слънце, може да изглежда сивкав през нощта. Това е така, защото различните температури на светлината извеждат нюансите на цвета на боята, който може да не видим, когато разглеждаме мостри на боя в магазина. Един от най-добрите съвети за боядисване е да пробвате цвета, който искате, на малко място на стената си и след това да го гледате през различни часове на деня, за да сте сигурни, че ви харесва.

Опитайте най-новата цветова тенденция

Не сте сигурни откъде да започнете с избора на цветове на боята? Вижте кои цветове са модерни в момента! Всяка година Pantone излиза с нов „Цвят на годината“, който може да бъде модерно допълнение към дизайна на вашия дом. Можете също така да се консултирате с компании за бои и интериорни дизайнери, за да видите какви са техните текущи цветове или нюанси за бани, кухни и други!

Цвят на годината“ за 2022 е: Very Peri 17-3938

Експериментирайте с любимия си цвят

Не се страхувайте да използвате любимия си цвят като вдъхновение за вашия проект за боядисване на домашен интериор. Ако любимият ви цвят е зелен, но се притеснявате, че стаята ви може да изглежда малка или по-късно няма да ви хареса, използвайте монохроматична схема, за да дадете на пространството някаква вариация – боядисайте стените в най-тъмния цвят и го смекчете с по-светъл нюанс за тапицерията. Но ако това ярко оранжево или жълто е цветът, който наистина искате в дома си, използвайте го в стая, която получава по-малко трафик, или го смекчете с контрастен декор.

Може да прочете също и темата ни за:

Видове декоративна боя подходяща за стена

Използвайте вдъхновение от съществуващ декор

Вместо да избирате цветове на боята и след това да купувате мебели и декори, които да координирате, използвайте съществуващите елементи като вдъхновение за идеи за цвят на стените! Избирането на цвят от любимия ви шарен дизайн на възглавница или килим не само ще помогне на стаята ви да изглежда по-сплотена, но също така ще ви спести разочарованието да не можете да намерите декор, който да подхожда на новия ви цвят на стената.

Оставете стила си на декориране да Ви води

Изборът на декоративен стил за вашия дом или конкретна стая е полезен за стесняване на търсенето при избора на правилните цветове на боята. Ако сте привлечени от крайбрежния дизайн, цветове като бежово, светло синьо или зелено от морска пяна ще работят перфектно. Ако обичате стила на селската къща, придържайте се към неутрално бяло и земно кафяво. Ако искате да опитате „късмета си“ в проектирането на баня по фън шуй, изберете руж или светло розови стени, за да предизвикате земния елемент, който балансира водния елемент.

Консултирайте се с „Теория на цветовете“

Цветното колело е чудесен начин да измислите идеи за интериорна боя! Можете да използвате допълнителна цветова схема, като намерите директно противоположните цветове на колелото, за да създадете баланс в стаята си. Погледнете цвета на вашите мебели, след това изберете допълващия цвят за вашата боя за стена – като тъмно синьо, което да върви с оранжев декор. Можете също така да опитате аналогична цветова схема, при която избирате цветове, които са съседни един на друг на цветното колело – като синьо и виолетово или синьо и зелено – за да създадете хармоничен външен вид между мебелите и цветовете на боята.

Обърнете се към „Психология на цвета“

Независимо дали търсите идеи за цвят на хола или не сте сигурни как да изберете цвета на боята за кухня, използването на психологията на цвета като ресурс може да ви помогне лесно да обновите дома си! Цветът може да повлияе на настроението ни, така че помислете какви чувства искате да предизвикате в определена стая.

Червено: Вълнение, енергия, страст;
Жълто: Щастие, оптимизъм, радост;
Синьо: Успокояващо, спокойно, приятелско;
Зелено: Спокойствие, баланс, растеж;
Лилаво: Богатство, креативност, изтънченост;
Оранжев: Ентусиазъм, полезно, забавно;
Розово: Деликатно, романтично, спокойно;
Неутрални: Класически, елегантен, комфорт.

Изберете боя според вашия зодиакален знак

Въпреки че не е толкова често срещано като използването на теория на цветовете или психология на цветовете, използването на вашия зодиакален знак за избор на цветове на боята е креативно решение, което може просто да ви хареса! Тъй като всеки зодиакален знак е свързан със собствен набор от личностни черти, силни и слаби страни, използването на цветове, които отразяват това кои сте, може да ви помогне да създадете настроение в дома си, което да се чувства по-съобразено с вашата личност!

Персонализирайте своя собствен цвят

Няма по-добър начин да получите идеалния нюанс за интериора на вашия дом от това да получите персонализиран цвят. Ако сте заседнали между няколко нюанса на цвят, който наистина харесвате, или имате представа за мечтания нюанс и не можете да го намерите в нито един магазин, помолете специалист по боядисване да създаде единствен по рода си смес за вас. Те ще смесят проба за вас, която можете да тествате у дома на стените си, за да сте сигурни, че ще получите точно това, което търсите!

Вземете няколко мостри на боя

Не можете да изберете между няколко цвята, които наистина харесвате? Допитайте се до специалисти от ранга на Recolorezzo, ако можете да вземете мостри от цветовете, които ви интересуват, и да ги изпробвате на стената е още по-добре. Това ще ви помогне да си представите цвета в стаята със съществуващия ви декор, както и ще ви помогне да избегнете повторното предположение за избора на боя по-късно.

Решете покритието на боята

След като изберете цвета на стената, който искате за вашия интериор, следващата ви стъпка е да изберете покритието. Плоските или по меките покрития ще предадат на стените ви матов вид и са отлични за спални и трапезарии, тъй като придават на тези пространства по-изтънчено усещане. Сатененото или полугланцовото покритие ще има лъскава текстура и ще бъде вашият любим блясък за кухни или бани, тъй като те правят стените лесни за почистване.

Сега, след като знаете как да избирате цветовете на боята, които най-добре отговарят на функцията, настроението или стила на вашето пространство, време е да вземете няколко четки и да започнете проекта за вашия дом! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *