Боядисване

Фактори при избора на декоративна боя

Коя декоративна боя да избера?

Отговорът е много прост. Най-подходящата за повърхността, на която ще се нанася. Това е най-точният, най-ценният и донякъде най-правилният съвет. Фокусирането само върху покритието или цвета е грешка, тъй като всеки субстрат се нуждае от свои специфични свойства.

Нека да разгледаме най-важните фактори, които трябва да вземете предвид при избора на една или друга боя:

  1. Материал за нанасяне на декоративна боя

Току-що го казахме. Не всички бои са подходящи за една и съща основа. Защото просто не е същото да измажеш дърво и стена от гипсокартон например. Така че трябва да разберете, преди да купите едното или другото.

  1. Разграничаване на проходими и непроходими повърхности

Покриването на подове е по-сложно в дългосрочен план от стените, тъй като първите изискват боя, която е много по-устойчива на износване и разкъсване поради абразия, удар и т.н., какъвто е и случаят с мебелите. Същото важи и за мебелите.

По същия начин трябва да се оцени и помещението, което ще се боядисва. Баните и кухните се нуждаят например от бои с водоустойчиви свойства. Миещи се, влагоустойчиви и др.

  1. Устойчивост на открито

Точно както материалът и шарката на повърхността са съществени фактори, така и съпротивлението във външните пространства. Някои декоративни бои са устойчиви на слънчева светлина, дъжд и вятър. Но не всички.

  1. Качество на декоративното боядисване

Изглежда очевидно и е така. Но много пъти, тъй като се опитваме да спестим пари, крайният резултат в крайна сметка ще бъде по-скъп, отколкото сме предполагали, че ще бъде. Качеството не е фактор, който трябва да се приема леко.

  1. Декоративно покритие

Какво точно търсите? Декоративна боя с гланцово покритие? Още сатен? Или може би метални и ръждиви ефекти? Всяка боя има способността да гарантира едно или друго декоративно покритие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *