Боядисване

Kак да използвате нашите бои у дома?

Боите на Recolorezzo са толкова покривни, че се нанасят с голяма лекота.

Не отлагай. Сега е моментът да се захванете да направите малко „Направи си сам“ за вашия дом, което толкова дълго сте отлагали, независимо дали става дума за боядисване на стена за цяла спалня или създаване на акцентна стена за домашния ви офис. Боядисването на стаята е чудесен начин да придадете ново настроение на старото пространство без големи надстройки.

Докато се занимавате с изготвянето на проекта за боядисване на дома „Направи си сам“, запознаването с няколко допълнителни техники и съвети за боядисването може да са ви доста полезни – тук се намесваме и ние. Боядисването на дома може да звучи като страхотен проект за уикенда, но е важно да запомните, че за по-сложни задачи като хидроизолация или боядисване на цяла къща се препоръчва да се консултирате с професионалисти.

Ако сериозно обмисляте да боядисате стените на дома си сами, трябва да сте много внимателни. Не искате петната от боя да съсипят любимите ви мебели или в крайна сметка да се наложи да ремонтирате всичко, тъй като сте пропуснали важна стъпка при подготовката. Така че, ако се чудите как да боядисате стена, тези осем важни стъпки за боядисване могат да ви помогнат да подобрите качеството на работата си и да ви спестят време, независимо дали търсите бързо преобразяване на дома, промяна на декора или нещо друго.

1. Планирайте процеса

Преди да започнете да боядисвате стените на дома си, трябва да направите план. Вероятно вече имате някои идеи за декорация. Помислете какви цветове и елементи искате да включите. Искате ли да боядисате всички стени или просто да създадете акцентна на стената? Не забравяйте, че не сте ограничени до боядисването на всичките четири стени в един и същи цвят. Помислете за боядисване на стена в ярък нюанс или подчертаване на корнизи в контрастен нюанс. И не забравяйте тавана – той също може да свърши работа с освежаване!

Може да почерпите вдъхновение от този наш материал:

Модерни декоративни стилове на боядисване

2. Изберете цвета си и пазарувайте онлайн

Преглеждането на цветове за бои онлайн може да бъде непосилно. Започнете, като разберете общите характеристики на цвета – Искате ли топъл или студен нюанс? Неутрален или ярък цвят? Ако имате съществуващи декорни елементи и мебели в стаята, може да се наложи да помислите как нюансът ще ги допълва. За да улесните този процес, можете да се допитате до специалистите ни от Recolorezzo. Почерпете вдъхновение от различни теми, които създават настроение, било то бохемски, еклектичен, модерен стил и получете подбрани цветови комбинации.

Можете да видите и ние какво мислим по въпроса:

Как да изберете правилния цвят за дома?

3. Снабдете се с нужните материали и инструменти

За ваш късмет, закупуването на бои за стени онлайн вече е много по-лесно! Recolorezzo онлайн наскоро стартира сайт за електронна търговия, в който можете да закупите нужните за вас бои – тоест основното, от което се нуждаете за вашата работа по боядисване на дома. За останалите неща можем да ви посъветваме евентуално от къде да ги набавите.

Ако търсите качествена боя с доказани качества, която предпазва стените на дома ви от замърсяване и бактерии, като същевременно повишава естетическата стойност, вижте Galaxy Fine. Докато го правите, не забравяйте да направите списък с няколко неща, които трябва да имате за проект за боядисване, който още в началото озаглавихме – „Направи си сам“:

  • Боя;
  • Грунд;
  • Валяк за боядисване;
  • Найлони/хартия за покриване;
  • Четки за боя;
  • Шкурка;
  • Бояджийска лента;
  • Шпакловка;
  • Разтегателна стълба;


4. Подгответе стаята и стените

Стая: Със сигурност не искате да съсипете мебелите си, така че изпразнете стаята от всички мебели. Ако пространството е по-малко, избутайте всичко в центъра, далеч от стените. Покрийте парчетата с кърпа или пластмасов лист. Вземете ролка бояджийска лента и я залепете здраво по краищата на стаята, ъглите, корпуса на вратите и прозорците. Не забравяйте да покриете електрическите табла и превключвателите, дръжките на вратите и всичко останало, което искате да бъде недокоснато с разливи от боя.

Стени: Направете щателна проверка на стените. Ако забележите лющене, люспи, влага или други признаци на повреда, то може би първо ще имате нужда от съдействието и намесата на професионалисти по отстраняването им. Уверете се, че стената е без влага, преди да започнете. Шлайфайте и изстържете всички дефекти, за да получите гладка стена, преди да нанесете грунда. Препоръчително е да започнете да боядисвате само ако повърхността на стената е равна и чиста.

5. Носете предпазни средства

Вашите мебели не са единственото нещо, което се нуждае от защита. Носете подходящи очила, за да предпазите очите си и ако планирате да шкурите, използвайте защитна маска за лице, за да не вдишвате прах. Носете дрехи, които нямате нищо против да съсипете, ако в крайна сметка разлеете боя.

6. Изберете своите техники за боядисване

Всички сте подготвени и боята е готова, но се уверете, че сте планирали добре стратегията си, преди да започнете. Как да започнете? Работете от горната част на стаята, като започнете от таваните. Ако боядисвате тъмни стени с по-ярък нюанс, планирайте три слоя: грунд и два слоя нов цвят. Планирате някакъв акцент на стената? Тогава започнете боядисването първо от съседните стени в светъл цвят. Не се притеснявайте за следи или разливи от светла боя върху вашата „акцентна стена“ – тъмната боя ще покрие всяка по-светла боя.

Когато става въпрос за списъка за боядисване на стени, нанасянето на грунд е важна стъпка. Грундът не само помага на боята да се захване по-лесно към стените, но също така намалява броя на необходимите слоеве. С помощта на валяк за боядисване нанесете грунд върху стената в равномерен слой от тавана до пода, като покриете стените изцяло. Оставете грунда да изсъхне поне четири часа, преди да започнете да боядисвате.

Този материал може да ви е много полезен:

Декоративна боя за стени: най-често срещаните видове и техники

След като грундът изсъхне, потопете върха на четката в боята, изчакайте и оставяйки излишното да капе. След това нанесете боята върху стената по протежение с плавни линейни движения, докато завършите целия външен периметър.

След това използвайте широк валяк, за да боядисате цялата стена, като нанасяте боя от тавана надолу. Изчакайте 2-4 часа боята да изсъхне. Тествайте боята на различни светлини, за да видите крайния резултат. Ако искате по-дълбок нюанс на стените, добавете още един слой боя по същия начин.

7. Поддържайте пространството добре проветрено

Уверете се, че стаята е добре проветрена по време на процеса на боядисване, като отворите прозорците и вратите. Поддържането на стаята топла и вентилаторът, който духа след картината, определено ще ускори процеса на изсъхване на боята.

8. Почистете

След успешното боядисване на стените е време за почистване. Отстранете всички бояджийски ленти и съберете всичко покривала, като се уверите, че всички разливи са сухи, преди да ги преместите. За латексови бои и бои на водна основа почистете четките и ролките със сапун и вода, а за бои на маслена основа използвайте минерален спирт. Почистването ще изисква допълнително време, уверете се, че сте го взели предвид, когато планирате своя проект за боядисване.

Въпреки всичко споменато до момента имате нужда от консултация? – не се притеснявайте да се свържете с нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *